top of page

Више од милион Украјинаца до сада ушло у Мађарску

Мађарска ће наставити да реализује највећи хуманитарни програм у својој историји, усмерен на подршку жртвама рата у Украјини, а такође ће наставиће да помаже и прогоњене хришћане широм света, изјавио је у Бриселу министар спољних послова Петер Сијарто.Министарство је цитирало Сијарта, који је на Европском хуманитарном форуму рекао да је стратегија владе одређена близином рата у Украјини и хиљадугодишњом хришћанском државношћу Мађарске. Влада спроводи највећу хуманитарну акцију у својој историји, рекао је Сијарто на форуму, наводећи да је око 1,1 милион људи до сада побегло из Украјине преко Мађарске.


Они који желе да остану у Мађарској добијају помоћ од власти да нађу посао и приступе здравственим услугама и образовању. Као резултат тога, до сада је око 1.300 школа и вртића примило украјинску децу, рекао је министар спољних послова.


„Прошле године смо потрошили више од 100 милиона евра за ову намену и наставићемо нашу акцију све док буде потребно", рекао је он и приметио да је "хришћанство најпрогоњенија религија на свету, са многим заједницама које свакодневно трпе прогоне и дискриминацију".


Влада је покренула програм у оквиру којег је до сада обезбеђено 80 милиона америчких долара за око милион хришћана, како би остали у својим домовима или се вратили у њих, подсетио је Сијарто.bottom of page