top of page

Више хиљада отрованих риба плута Колубаром

Огромна количина рибе отрована је највероватније у ноћи између петка и суботе у Колубари низводно од Диваца код Ваљева, пошто су, како се претпоставља, у реку испуштене штетне материје са фарме у једном мионичком селу.


Мештани који живе уз реку у суботу ујутру су затекли нестваран призор, на хиљаде угинулих риба које плутају водом. Према речима Огњена Крнетића, рибочувара рибарског подручја Колубара и Сава, којим управља фирма „Касини фишинг” из Ариља, о свему су одмах обавештени полиција, Основно јавно тужилаштво у Мионици и надлежне инспекције ‒ еколошка и водна.


Агенција за заштиту животне средине узела је на анализу узорке воде са места где су испуштане штетне материје. Угинула риба је у суботу послата на анализу на Ветеринарски институт.


‒ Овакав помор рибе у Колубари до сада није забележен. У недељу смо заједно са мештанима и риболовцима сатима вадили угинулу рибу из реке. На делу тока краћем од стотину метара сакупили смо преко 250 килограма угинуле рибе коју смо предали на уништење ‒- навео је Огњен Крнетић.


Он је потврдио да је утврђен узрок загађења воде и одакле су испуштене штетне материје, али да за сада због интереса истраге не може да открива ко је загађивач, пошто су о свему обавештени надлежни државни органи који обављају истрагу.


Према наводима интернет новина „Колубарске.рс”, том медију је у Основном јавном тужилаштву у Мионици потврђено да је полиција извршила увиђај и да се предузимају и друге радње ради доказивања кривичног дела загађење животне средине. Потврђено је и да ће Основно јавно тужилаштво у Мионици покренути предистражни поступак против одговорних лица.

bottom of page