top of page

"Владавина закона је нејасна категорија"

Правна сигурност на којој почива ЕУ, требало би да искључује увођење нејасно дефинисаних појмова на чијем се поштовању инсистира код ЕУ чланица, попут категорије владавине закона, рекла је мађарска министарка правде Јудит Варга у интервјуу који је објавио немачки дневник Ди Велт."Владавина закона није јасна и конкретна категорија која би се могла применити у свакодневном животу, јер је немогуће јасно дефинисати када је прекршај почињен, односно када неко понашање треба санкционисати. Потребне су јасне норме и дефиниције да би систем могао да функционише", сматра министарка Јидит Варга.


Према њеним речима, из закључака усвојених на самиту ЕУ 21. јула, јасно произилази да систем санкција не може бити заснован на тако неодређеним појмовима. Мађарска је, каже она, увек била при ставу да су поступци по члану 7 оправдани само ако дотична држава занемари одлуке Суда Европске уније.


„Међутим, Мађарска се одувек државала одлука тог суда и немачка канцеларка Ангела Меркел је на самиту у Бриселу обећала да ће уложити напоре да се поступак по члану 7 против Мађарске оконча. Њено обећање и дата реч су нам довољни, мада смо свесни да Меркелова не може сама да закључи поступак", додала је Јудит Варга.

bottom of page