top of page

Влада верује у ревизију миграционог пакта

Мађарска је оптимиста да ће нови Европски парламент и Европска комисија преиспитати пакет о миграцијама након избора за ЕП, изјавио је главни саветник премијера за унутрашњу безбедност у интервјуу за Јутарњи програм ТВ2.Ђерђ Баконди је говорио о недавној одлуци ЕП комитета ЛИБЕ да усвоји Пакт о миграцији, наводећи да то представља још један корак у процесу започетом 2015. године. Он је упозорио на озбиљне последице масовног прилива претежно неидентификованих појединаца у ЕУ, укључујући претње по јавну безбедност, терористичке акте, насиље над женама, антисемитске инциденте и ерозију националног идентитета, вере, вере, породице и културних традиција.


Упркос раније израженој нади мађарске владе да ће ЕУ извући поуке из прошлих негативних искустава и успоставити чврста правила за заштиту спољних граница и европску безбедност, Баконди уочава одсуство таквих мера. Он је критиковао одредбе у законодавству које налажу дистрибуцију илегалних миграната на основу квота, намећући казне онима који не желе да их прихвате и потенцијално обавезујући земље да прихватају мигранте без ограничења, током криза.


Баконди је изразио забринутост због пропуста да се законом предвиде интереси појединачних држава чланица, посебно у погледу јединственог пружања неге мигрантима у свим земљама. Он је упозорио да овакав приступ неће решити проблем, већ продужити неуспех.


Што се тиче миграционих рута, приметио је повећану миграцију ка дестинацијама као што су шпанска и италијанска острва, као и преусмеравање миграционих токова ка Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији, Италији, Аустрији и Румунији, због појачаних граничних контрола дуж српске, мађарске и аустријске границе.


Ђерђ Баконди је такође нагласио значајну инвестицију Мађарске од 650 милијарди форинти (1,6 милијарди евра) у надзор граница у протеклих осам година, наглашавајући важност заштите спољних граница ЕУ као заједничког европског интереса.


Закључио је да Мађарска очекује да ће нови Европски парламент не само поново размотрити миграциони пакет, већ да ће се позабавити и праведном расподелом одговорности за чување спољних граница, наглашавајући хитност решавања миграционих изазова на европском нивоу.

Comments


bottom of page