top of page

Влада види "свеобухватни напад на Мађарску"

Национална изборна комисија (НВБ) одобрила је пет Фидесових референдумских питања о заштити деце. Влада је саопштила да су "међународне и домаће левичарско-либералне организације са седиштем у Бриселу и цела Сорошева мрежа, покренуле последњих седмица свеобухватни напад на Мађарску због ових питања".


Премијер Виктор Орбан најавио је недавно да је влада одлучила да организује референдум, с циљем одбране новог мађарског Закона о заштити деце од напада Брисела.


Питања која је данас потврдила НВБ су следећа: „Да ли подржавате одржавање часова сексуалне оријентације за децу у јавном образовању без пристанка родитеља?“; „Да ли подржавате промоцију третмана промене пола за малолетне особе?“; „Да ли подржавате да малолетницима буде доступна операција промене пола?“; „Подржавате ли представљање медијског садржаја који утиче на сексуални развој дееце, без ограничења?“; „Подржавате ли представљање медијских садржаја који приказују промену пола деци?“.


Овако срочена питања за референдум подржало је девет чланова одбора, укључујући шест изабраних чланова и по једног делегата из владајућих партија - Фидес и Демохришћанске странке, као и опозиционог Јоббика. Један изабрани члан и делегат опозиционог ЛМП-а гласали су против иницијативе, док су делегати опозиционих партија Парбесед, Мађарске оцијалистичке партије и Демократске коалиције (ДК) били уздржани од гласања. На одлуке одбора може се уложити жалба Врховном суду Мађарске у року од 15 дана.


Тамаш Фазекаш, представник Парбеседа, рекао је да институцију референдума не би требало користити у политичким расправама, па је критиковао владу због намере да искористи референдумска питања у кампањи након што је Европска комисија покренула поступак против Мађарске због повреде Закона о заштити деце. Он је рекао да три од пет питања не испуњавају услов јасноће, док два треба одбацити јер крше актуелно законодавство.


Андраш Литреситс из МСП-а рекао је да је неприхватљиво то што се одбор није сагласио да треба расправљати о референдумским питањима која је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ поставио истога дана када и влада. Он је оптужио Фидесову владу да је покушала да искористи референдум како би одвратила пажњу од навода о шпијунском софтверу Пегаз.


Деже Аваркеси из ДК је истакао да су владина питања нејасна и да доприносе обесмишљавању институције референдума.


Кристијан Чонка из ЛМП-а критиковао је прво питање, рекавши да је потребна дефиниција „сексуалне оријентације“, да би оно било јасно. Рекао је да би, ако референдум буде важећи и његови резултати обавезујући, било који облик сексуалног васпитања у школама био незаконит.


Коментаришући одлуку НВБ-а, Владин информативни центар (КТК) саопштио је да ће Мађари бити прва нација у Европи која ће моћи да изрази своје ставове о „питању агресивне ЛГБТ сексуалне пропаганде, која циља на децу“: "Међународне и домаће левичарско-либералне организације са седиштем у Бриселу и цела Сорошева мрежа, покренуле су последњих седмица свеобухватни напад на Мађарску због стављања овог питања на дневни ред", наводи се у саопштњу КТК-а.


Мађарска влада сматра да би родитељи требало да имају искључиво право одлучивања о сексуалном образовању своје деце и да „ЛГБ организације и активисти немају право да се мешају у то“, додаје се.

Comments


bottom of page