top of page

Влада жели Спутњик Ве у једној дози

Мађарска ће ове недеље почети преговоре са Русијом о дозволи за коришћење руске вакцине против корона вируса Спутњик лајт, изјавио је у Обнинску код Москве Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Мађарска треба да почне да производњу Спутњика Ве крајем следеће године, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре након састанка мађарско-руског међувладиног одбора за економску сарадњу. Такође, следеће године ће у фазу реализације ући и доградња нуклеарне електране Пакш, рекао је министар. Русија је поднела један од осам неопходних захтева за добијање дозволе за овај пројекат, додао је он.


Друге области сарадње укључују мађарску нискотарифну авио-компанију Wizz Air, која од 13. децембра проширује број летова између Дебрецина и Москве на два недељно, а следеће године покреће директан лет између Будимпеште и Јекатеринбурга, рекао је Сијарто.


У међувремену, Мађарска и Русија ће 16. децембра потписати споразум о оснивању заједничког предузећа за железнички теретни промет. Такође, руска козметичка компанија ће изградити фабрику вредну 18 милијарди форинти (49 милиона евра) у Алшожолци, на североистоку Мађарске, чиме ће се отворити 260 радних места.


"Мађарска је ове године потписала два кључна споразума са Русијом; један о куповини вакцина које спасавају животе, а други о снабдевању природним гасом. У погледу мађарско-руске сарадње, ова година је надмашила претходне. Мађарска и Русија су ангажоване у прагматичној сарадњи и свако ко се томе противи делује против интереса мађарског народа“, додао је он.


Упитан како види будућност билатералних односа, с обзиром на обећање нове немачке владе да ће појачати притисак на Москву и земље које са њом сарађују, Сијарто је рекао: „Видимо огромно лицемерје када су у питању билатерални односи са Русијом.По нашем мишљењу, што је држава западније у Европи, то је њена сарадња са Русијом јача и боља“, рекао је министар.


„Било би лепо када би ставили тачку на ово лицемерје и када би речи западноевропских земаља одражавале њихове поступке. Разумем да смо им на путу на руском тржишту, јер смо конкуренти у неким стварима, али одбијамо да се одрекнемо мађарских интереса који произилазе из наше сарадње са Русијом", додао је он.


Упитан када ће две земље међусобно признати потврде о имунитету на ковид, Сијарто је рекао да су Русија и Мађарска ублажиле ограничења уласка за своје држављане колико год су могле. Мађарски путници морају да дају негативан ПЦР тест за улазак у Русију, док Мађарска захтева вакцинацију од руских туриста.


Сијарто је назвао „ужасним“ то што неки покушавају да политизују питање вакцина: „Сматрам то суровим, јер су животи у питању. Мислим да је ужасно то што се до данас вакцине у неким земљама претварају у политичко и идеолошко питање. Вакцине нису идеолошко питање; оне спасавају животе и политичка идеологија се не може користити за спасавање живота“, додао је он.


Сијарто је захвалио руском министру здравља Михаилу Мурашку што је помогао Мађарској да набави Спутњик Ве током несташице почетком ове године.


Сијарто и шефица специјалног медицинског тима Мађарске Цецилија Милер, уручили су Мурашку признање "Средњи крст Ордена за заслуге Мађарске".

bottom of page