top of page

Влада затвара пијаце, повртари у проблему

Влада Србије донела је на данашњој седници нове мере за спречавање ширења вируса COVID-19, међу којима је и одлука да се мере самоизолације продуже са 14 на 28 дана, да се викендом забрана кретања уведе од 15 часова, а препоручено је и да се затворе све појаце у земљи, што је изазвало велику забринутост повртара, с обзиром да је сезона раног поврћа почела.


Свим грађанима Републике Србије, као и странцима са боравишном дозволом, који су у земљу ушли 14. марта и касније, продужава се обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана. Ово практично значи да свима који су при уласку у земљу добили усмено или писмено решење о кућној самоизолацији у трајању од две недеље, изолација аутоматски наставља да тече још две недеље, каже се у саопштењу са седнице Владе.

Сви грађани и странци са боравишном дозволом, без изузетка, у обавези су да поштују продужени рок кућне самоизолације, што ће надлежни органи у наредном периоду редовно проверавати.

Измењено је и време трајања забране кретања грађана за дане викенда. Они ће суботом и недељом морати да остану у својим домовима од 15 часова до 5 часова ујутру. Грађани који нису старији од 65 година, могу напуштати своје домове радним данима и даље од 5 часова ујутру до 17 часова. Најстарији суграђани могу напуштати своје домове једино недељом између 3 и 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница. Водећи се мишљењем струке, Влада Републике Србије одлучила је да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час.

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болешћу изазваном вирусом COVID-19, препоручено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљњег. С обзиром на чињеницу да од повртарства у Србији живи велики број људи и да је реч о једној од малобројних успешних области привреде у појединим деловима земље, затварање пијаца ће свакако тешко погодити произвођаче, усред сезоне производње раног поврћа.


Влада Републике Србије наставиће да са највећом пажњом прати развој ситуације у вези са вирусом COVID-19 и прилагођава све мере, ослањајући се искључиво на савете стручњака, каже се у саопштењу.

bottom of page