top of page

Влада значајно повећава плате и пензије

У јеку предизборне кампање, уочи пролећних парламентарних избора, влада коју предводи Виктор Орбан најавила је низ мера за пружање финансијске подршке многим друштвеним групама у Мађарској.


Најаве премијера укључују повећање плата у одређеним секторима, пореске олакшице за породице, укидање пореза на доходак за раднике млађе од 25 година и одређене грантове за реновирање кућа. Око 2,5 милиона пензионера такође ће добити значајне новчане суме почетком ове године.


Виктор Орбан тврди да су овако значајни буџетски расходи могући зато што је мађарска привреда у 2021. години имала позитивне резултате. Међутим, у погледу БДП-а, земља ће бити на приближно истом нивоу као и пре две године, уочи избијања пандемије, тако да је реална претпоставка да у овом тренутку нема више средстава за расподелу него крајем 2019. Иако је Виктор Орбан то више пута оштро демантовао, барем неке од актуелних мера су, како тврде медији, повезане са општим изборима 2022. године.


Како је премијер Виктор Орбан најавио још у јуну, сви запослени родитељи имаће у фебруару право на олакшице, када је реч о порезу на доходак грађана за 2021. годину до нивоа пореза на просечну плату. Мера ће обухватити 1,9 милиона родитеља који добијају подршку у виду пореске олакшице у укупној вредности од 600 милијарди форинти (1,6 милијарди евра).


Влада је раније најавила да особе млађе од 25 година неће морати да плаћају порез на доходак грађана од 2022. године. Та мера ће бити актуелна за око милион младих одраслих особа.


Такође се покреће и програм за субвенционисање реновирања кућа, за домаћинства са најмање једним дететом, рекла је јуче на конференцији за новинаре Каталин Новак, министарка за породична питања и вероватно будућа председница Мађарске. Према овом програму, половину трошкова реновирања до максимално 3 милиона форинти (8.400 евра) по једном реновирању, сноси држава.


Влада је такође одлучила да повећа пензије и то по трећи пут ове године, као одговор на рекордно високу инфлацију. Ту је такође и исплата 13. пензије, поред јединственог пензионерског бонуса од 80.000 форинти (223 евра).


Минимална плата у Мађарској повећана је за скоро 20 одсто, док је значајно повећање плата у бројним секторима такође на помолу. Наиме, од 1. јануара ове године месечна минимална зарада за неквалификоване повећана је на 200.000 форинти (557 евра), а за квалификоване на 260.000 форинти (724 евра).


Плате јавних службеника такође повећавају заа 100.000 форинти (270 евра) бруто месечно, тачније 50% од редовне минималне зараде, од јануара. Влада је такође одлучила да повећа плате војницима и полицајцима за 10 одсто, а добиће и бонус за шест месеци.


У настојању да ублажи терет послодавцима, у оквиру политике повећања минималне зараде, влада је такође најавила да ће смањити порез на социјалне доприносе предузећима за 4 одсто.

留言


bottom of page