top of page

Влада: Исход предизбора опозиције небитан

Резултат опозиционих предизбора за кандидата за премијера није битан, јер је утврђен однос снага међу политичким странкама у Мађарској и то према броју места која свака од њих има у парламенту, рекао је државни секретар у Кабинету премијера Чаба Деметер, реагујући на окончање предизбора.

Исход првог круга избора показује да ће Демократска коалиција (ДК) бити највећа странка међу онима који су данас у опозицији, рекао је Деметер за провладин лист "Мађар немзет".


„То значи да није важно кога ће опозиција кандидовати, јер ће ДК и даље бити тај који ће одлучивати. Још увек се стара гарда бори за моћ. Једини начин на који би Марки-Заи могао да буде кандидат за левичарског премијера без странке и колега посланика, биће ако склопи пакт са левицом и за то има великих изгледа. Иако се идентификовао као конзервативац, он говори и понаша се као левичарски политичар и нема никакве везе са десницом“, рекао је Деметер, додајући да ће влада "наставити да ради свој посао на јачању земље и поновном покретању економије".


Од планираних владиних мера у области економске политике, извесно је да ће породице добити повраћај пореза на лични доходак, обећао је државни секретар и најавио низ других повољности. По њему, велике су шансе да ће се месечна минимална зарада у Мађарској повећати на 200.000 форинти (556 евра) и напоменуо да ће лична примања Мађара млађих од 25 година бити ослобођена пореза.

bottom of page