top of page

Влада: Марки-Зај жели скупљу енергију

Влада и провладини медији оптужили су Петера Марки-Заја, кандидата уједињене опозиције за премијера, да ће укинути програм смањења трошкова за комуналне услуге Орбанове администрације, који је довео до тога да Мађарска има најниже цене енергије за домаћинства у Европи.


Питање државно регулисаних цена енергије било је кључна тема у кампањама странке Виктора Орбана од 2013. године, али растућа глобална криза, као и цене енергије, поново у први план стављају ову проблематику. Провладини медији су протеклих дана објавили неколико текстова у којима се тврди да раније изјаве Петера Марки-Заја "јасно указују на то да удружена опозиција планира да укине државно регулисане цене енергије", које је увела владајућа партија Фидес 2013. године.


Иако је Марки-Зај демантовао ове тврдње, он је, истини за вољу, у више наврата критиковао владин програм смањења трошкова комуналних услуга, који је поново важна тема кампање Орбанове странке. У дебати током другог круга опозиционих предизбора, он је рекао како верује да ће јефтина енергија, укључујући програм смањења трошкова за комуналне услуге, довести до прекомерне потрошње енергије. Марки-Зај је тада напоменуо да, "уколико желимо одрживу економију, потрошачи морају да осете промене цена изазване спољним факторима, јер је то једини начин да се подстакне размишљање о уштеди енергије".


Трошкови комуналних услуга су важно питање већ више од једне деценије у Мађарској. Након економске кризе 2008-2009, мађарска домаћинства су била озбиљно оптерећена високим ценама енергије, које су стално расле, изнад стопе инфлације. У 2010. години, на основу паритета куповне моћи, Мађарска је имала највише цене електричне енергије и природног гаса у Европској унији. Да би решила ситуацију, Орбанова администрација је 2013. најавила да ће, између осталог, у енергетском и комуналном сектору увести цене које ће регулисати држава. Програм, спроведен у периоду од 2013-2014, довео је до значајног снижења цена. Тако су цене природног гаса, електричне енергије и даљинског грејања пале за четвртину, али је и цена ТНГ-а значајно смањена.


Смањење рачуна за комуналне услуге утицало је и на накнаде за воду, одлагање отпада, и чишћење димњака, а важило је за све грађане подједнако, бе правећи разлику између потрошача, на основу њихових прихода.


Програм смањења трошкова комуналних услуга је такође постао саставни део владајуће Фидесове предизборне кампање за парламентарне изборе 2014, а такође и 2018. године. Услед наглог пораста глобалних цена енергије, Мађарска поново има најниже трошкове комуналних услуга у ЕУ. Мање од шест месеци уочи општих избора 2022, ово питање је поново врло значајан сегмент кампање Виктора Орбана.


Према Марки-Зају, велики проблем је то што снижена цена енергије "награђује оне који би лако могли да приуште да плате стварну тржишну цену комуналних услуга". Упитан да ли то значи да ће се залагати за повећање цена комуналија ако буде изабран 2022. године, он је рекао да је „проблем неодговорних корака, попут снижења цена, то што их је врло лако обећати и одобрити, а веома је тешко спровести и укинути.”


„Не говоримо о укидању снижења цена комуналних услуга, јер је Орбанова влада то једном одобрила људима, тако да је веома тешко извући се из тога“, додао је Марки-Зај.


Мађарска домаћинства плаћају трећину просечне европске цене електричне енергије и четвртину цене природног гаса, захваљујући резовима, рекао је Чаба Деметер, државни секретар у Кабинету премијера, у видеоснимку на Фејсбуку: "Да је до опозиционих партија, те додатне трошкове би морали да плаћају сви", додао је он.


Деметер је нагласио да ће мађарска влада "обезбедити снабдевање земље гасом кроз дугорочне уговоре, задржати званичне цене и смањење рачуна за гас и супротставити се сваком плану који би додатно оптеретио мађарске породице, било да долази из Брисела или од мађарске опозиције".

Comments


bottom of page