top of page

Влада: Мађарска води по броју пријема треће дозе

Трећа доза вакцине је неопходна због брзог ширења нових мутација вируса корона, попут делта варијанте, посебно када су у питању старији људи и они који болују од хроничних болести, рекао је Иштван Ђерђ, државни секретар за унутрашњу администрацију у кабинету премијера Орбана, у интервјуу листу Мађар немзет.


Државни секретар Иштван Ђерђ каже да је "Мађарска на челу ЕУ када је реч о броју пријема треће дозе" и напомиње да "овај процес тече глатко". Лекари опште праксе у 78 болница широм земље дају трећу дозу вакцине, рекао је он и поновио тврдњу стручњака да та доза није повезана ни са каквим здравственим ризицима. До сада се близу 83.000 људи пријавило за трећу вакцину, а 75.000 ју је већ примило.


Осврћући се на питање примене вакцине Синопхарм на старијим особама, рекао је да стопа развоја имунитета није зависна од вакцине и да ниједна вакцина није у потпуности ефикасна. Али, након треће дозе, вероватноћа развоја вируса корона може се свести на минимум, додао је он.


"Почетак школске године у септембру неће представљати опасност, јер Мађарска има једну од највећих стопа вакцинације међу студентима у Европи. Скоро 200.000 деце узраста од 12 до 17 година је регистровано за вакцинацију, а више од 80 одсто њих је већ примило вакцину", каже Ђерђ и додаје да ће ускоро бити покренута додатна акција вакцинације за ову старосну групу.

Comments


bottom of page