top of page

Влада: Мађарска предњачи у градњи путева

Током протеклих пет година влада Виктора Орбана потрошила је више од 3.600 милијарди форинти (10,2 милијарде евра) на изградњу ауто-путева, рекао је Ласло Ђерђ, државни секретар за иновације и технологију.


Мађарска је од 2009. до 2019. проширила своју мрежу ауто-путева и двоструких коловоза брже од свих земаља чланице Европске уније, осим две, навео је Ђерђ на Фејсбуку.


"Од 2010. године укупна дужина врхунских ауто-путева повећана је за 65 одсто и данас премашује 1.800 километара, а са пројектима који су у току биће знатно дужа од 2.000 километара", рекао је он.


Ђерђ је напоменуо да је влада још 2010. године поставила три приоритета у изградњи ауто-путева. Прво, сви аутопутеви би требало да дођу до границе и да повежу Мађарску са њеним суседима. Друго, сви градови са жупанијским статусом требало би да буду повезани са путевима са четири траке до 2025. године. И коначно, свим локацијама у Мађарској требало би да се приступи у року од 30 минута, од тренутка напуштања ауто-пута, подсетио је државни секретар.

Comments


bottom of page