top of page

Влада: Мађарска се вратила на пут раста

Мађарска се вратила на пут раста упркос рату између Русије и Украјине, текућим политичким нападима из Брисела и притиску Вашингтона, рекао је министар финансија Михаљ Варга на 30. конгресу мађарскe владајуће партије Фидес."Мађарска је 2019. године забележила најбржи раст од свих држава чланица Европске уније и, иако је он прекинут пандемијом и периодом који је уследио, захваљујући здравој структури привреде и паду глобалних цена енергије, вратили смо се на пут раста “, рекао је Варга, додајући да „наша економска перспектива може поново да нас доведе до пута за врх”.


Позивајући се на јесењу економску прогнозу Европске комисије, објављену ове недеље, Варга је рекао да се предвиђа да ће Мађарска бити међу горњом трећином земаља ЕУ у погледу раста 2024. и да ће бити најбрже растућа држава чланица 2025. Он је рекао да је влада премијера Виктора Орбана наследила „банкротирану“ земљу 2010. године, а пошто би мапа пута коју је понудио Брисел довела само до веће штедње и губитка конкурентности, влада је исцртала сопствени пут.


Тај нови пут довео је до повећања запослености, рекао је Варга, напомињући да је број запослених порастао на 4,1 милион са 3,7 милиона, док је стопа незапослености смањена са 12 на 4 одсто. „Ми смо практично у пуној запослености“, рекао је он.


Влада је, како је истакао, такође реорганизовала структуру привреде и направила корак ка демографском заокрету, реконструисањем пореског система и смањењем пореза. „Изградили смо најјачи систем породичних давања на свету“, рекао је министар.


Што се тиче јавног дуга, Варга је напоменуо да је он до почетка пандемије пао са 80 на 65 одсто, а да сада поново пада. Влада је такође преполовила однос стране валуте у дугу земље и повећала удео домаћег финансирања државног дуга на 20 одсто. Мађарска већ неколико година има највећу стопу инвестиција у ЕУ и заузима девето место у свету по економској сложености, рекао је министар Варга.

Comentários


bottom of page