top of page

Влада Мађарске одлучила да појача заштиту јужних граница земље

Премијер Мађарске сазвао је хитан састанак свог кабинета за безбедност, који је, како се истиче у саопштењу, одлучио да Мађарска појача заштиту својих граница и обрати посебну пажњу на балканску руту миграција

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је данас јачање заштите јужне државне границе, након што га је турски председник Реџеп Тајип Ердоган информисао да Турска не може више да спречава прилив миграната.

"Током јутрошњег телефонског разговора у вези миграција и актуелне ситуације у Сирији, турски председник Реџеп Тајип Ердоган обавестио је премијера Орбана да постоји огроман притисак на Турску и да она више не може да спречава прилив миграната", саопштено је из мађарске владе.


У интервјуу државном Радио Кошуту, Орбан је јуче рекао да, иако је тренутно сва пажња усмерена на ширење корона вируса, миграције представљају историјски изазов. "Миграција на релацији југ-север је историјски процес, у оквиру ког је потез преко Мађарске готово незаобилазан", рекао је Орбан и додао да Грчка "не може и не жели да заштити своје границе" и да ће мигранти "пројурити као воз кроз ту земљу, доносећи нам много нам много проблема".


"Мађарска и њен народ морају бити заштићени. Без обзира на то колико ће миграната доћи, мађарске власти су у стању да осигурају границу. Не морамо да бринемо за безбедност Мађарске, све док смо уједињени", поручио је премијер Мађарске.


Орбан је такође најавио припреме за самит земаља Вишеградске четворке и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који ће бити одржан пре самита Европске уније, крајем марта.

Comments


bottom of page