top of page

Влада Мађарске подиже циљни буџетски дефицит

Због потребе да се повећа потрошња за заштиту кључних програма у буџету усред тренутне кризне ситуације, влада је одлучила да подигне циљни буџетски дефицит на 5,2% БДП-а, што је 1 процентни поен ниже од мањка прошле године, али 1,3 процентна поена више од овогодишњег првобитног циља.У саопштењу Министарства финансија наводи се да је "опасна међународна ситуација" буџет ставила под изузетно оптерећење. Као разлог се наводи висока цена заштите субвенционисаних рачуна за комуналне услуге, док је потрошња за државну одбрану ове године достигла 2% БДП-а, уз додатне притиске рата у Украјини.


Министарство је навело да је Мађарска годинама тражила од Европске комисије да надокнади трошкове заштите спољне границе ЕУ, а до сада је трошкови за ту намену износе 650 милијарди форинти (1,68 милијарди евра). Да је новац добијен, дефицит би био мањи за скоро 1 процентни поен, додаје се у саопштењу.


Такође, флексибилност буџета би била далеко већа ако би се деблокирала плаћања из ЕУ, која Брисел дугује Мађарској. Министарство је саопштило да „стабилне основе мађарске привреде” значе да су изгледи земље у будућности позитивни, уз и даље „изузетно високу” запосленост и извоз "на рекордном нивоу".


У саопштењу се истиче да ће инфлација до краја године пасти на једноцифрену бројку. Мађарска ће се, додаје се, вратити на пут раста до краја године. "Влада је посвећена побољшању билансних показатеља, смањењу буџетског дефицита и јавног дуга сваке године", наводи се у саопштењу.

Comments


bottom of page