top of page

Влада намерава да купи аеродром

Измене мађарског закона и ваздушном саобраћају, које би ускоро требало да буду усвеојене, измениће ваздухопловну регулативу, што би могло да утиче и на статус аеродрома у "Франц Лист" Будимпешти.Мађарска влада ставила је на јавну расправу предлог новог амандмана којим би се реформисало законодавство о ваздушном саобраћају. То би омогућило да се рад међународног комерцијалног аеродрома у државном власништву пренесе на државну компанију.


Амандман закона је, према Индексу, мађарска влада у уторак предала на јавну расправу, с циљем измене закона из 1995. о ваздухопловству. Према предлогу, рад међународног комерцијалног аеродрома у државном власништву може се пренети на државно предузеће. На основу тога, одредбе закона из 2009. о економичнијем пословању јавних предузећа не примењују се ако пословање државног аеродрома обавља компанија под државном контролом, преноси ХВГ.


Циљ владе је да купи аеродром у Будимпешти, примећују аналитичари. Према Индексу, овај амандман би то омогућио, а преговоре о куповини већ води министар за економски развој Мартон Нађ. Он је раније рекао да би финансирање куповине будимпештанског аеродрома могло да буде пакет аранжман и да се очекује завршетак преговора до краја године.


Купопродајна цена није саопштена, међутим, Блумберг је у септембру писао да вреди око 4 милијарде евра. Министар је раније за Индекс рекао да је аеродром „национално стратешко питање“. Према његовим речима, била је „огромна грешка, али можда и грех” што га је претходна власт продала странцима. Рекао је да се ова грешка мора исправити.


„Имам задатак да преговарам о куповини аеродрома. Преговори су почели и трају, али не могу вам дати више детаља у овој фази”, рекао је Нађ за Индекс.

Comments


bottom of page