top of page

Влада најавила увођење нових ограничења

Додатне мере које је мађарска влада увела у борби против корона вируса, а које су на снази од понедељка, нису довољне да зауставе ширење епидемије вируса корона. О новим мерама управо одлучује влада, а Национални центар за јавно здравље очекује да би премијер Орбан ускоро могао да их објави.


Министар Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера, рекао је да је „јасно да тренутне мере нису довољне“. Према његовим речима, смртност од короне је у Мађарској изнад европског просека. Како је рекао, о детаљима нових ограничења одлучује се на дводневном састанку владе, у уторак и среду.


На питање да ли влада размишља да уведе нова правила за грађане или за институције, Гуљаш је рекао да је реч и о грађанима и о установама. Међутим, он је истакао да влада жели да школе буду отворене за ђаке што је дуже могуће. Према Гуљашу, одржавање рада школа важно је како родитељи не би били приморани да раде од куће или да узимају одсуство, али и зато што школе морају да образују, а то применом система "на даљину" није могуће постићи у потпуности. Са друге стране, у високом образовању је на сваком факултету да одлучи да ли ће се настава одвијати директно или путем интернета.


Кад је реч о спортским догађајима, он сматра да "треба усвојити и поштовати знатно строжија правила". Рекао је да, ако гледаоци не носе маске на утакмици, ако се правила не поштују, не само да треба казнити прекршиоце, већ и клуб, на пример, одржавањем утакмица иза затворених врата. "Ако дође до масовног кршења прописа, стадиони морају бити затворени“, истакао је министар.


Каталин Новак, министарка за породична питања, која је о новим нерама говорила на састанку Савета старих, рекла је да влада тежи поновном увођењу рестриктивних мера које је увела током првог таласа епидемије корона вируса, прошлог пролећа. Додала је да мађарска ситуација са вирусом није лакша него пре месец дана и да се очекује да ће бити још тежа. Циљ је осигурати да заштитне мере буду што ефикасније и спасити што више живота, рекла је она.


Новакова је рекла да, као и током пролећа, Мађарска поново пажљиво прати и следиће аустријске мере против епидемије. Према њеним речима, "због сличности две државе, влада очекује да и епидемиолошка ситуација у Мађарској буде слична оној у Аустрији".

bottom of page