top of page

Влада најављује замрзавање цена бензина

Цене бензина из недеље у недељу обарају рекорде, па је тако већ премашена психолошка граница од 500 форинти, што доводи и до политичких дебата. Странке опозиције траже да Орбанова администрација "коначно „уради нешто, уместо што оклева", а премијер не искључује замрзавање цена.


Данас је цена бензина прешла границу од 500 форинти и сада кошта 501 форинти (1,38 евра), док дизел већ кошта и више - 512 форинти (1,41 евра), што говори да цене бензина у Мађарској никада нису биле веће.


Недостатак AdBlue-а, допунске течности за дизел аутомобиле, такође постаје горуће питање, а државна нафтна компанија МОЛ је у среду саопштила да ће ограничити продају ове течности. На многим бензинским пумпама се то средство већ данас није могло наћи.


Ово повећање цена има значајан утицај на све сфере живота, па опозиција тражи да влада хитно интервенише. Одговарајући на питање на свом редовном брифингу за новинаре, шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш је објаснио да Мађарска има систем одређивања цена по ком се акцизе аутоматски смањују у случају виших цена, закључивши да, "иако су цене бензина високе, оне су ипак међу најнижим у ЕУ".


Према резимеу Еуростата, објављеном средином месеца, мађарске цене бензина су седме на листи најнижих у ЕУ, док је мађарски дизел 14 најјефтинији (треба имати у виду да само Румуни и Бугари имају нижу просечну плату од Мађара).


Док странка Јобик тражи да парламент донесе резолуцију по овом питању, премијер Виктор Орбан не искључује замрзавање цена, уз објашњење да је таква мера увек само привремена и да се не може дуго одржавати.


У одговору на питање АТВ-а, владин информативни центар је саопштио да „влада има мало простора за маневрисање, јер је 2004. током преговора о приступању ЕУ, левичарска влада Међешија и Ђурчања могла да тражи повољнији систем обрачуна за изузеће од обавезних прописа о акцизама и ПДВ-у, али то није учинила.”


Док је прва Орбанова администрација била та која је водила преговоре о већини услова око пријема земље у ЕУ, Закон о акцизама (у складу са релевантном регулативом ЕУ) изгласан је заправо још раније - 1997. године, за време социјалистичке владе Ђуле Хорна.


Comments


bottom of page