top of page

Влада: „Нећемо дозволити да нас уцењују“

Спор између Мађарске и Европске уније ушао је у другу рунду. Узнемиреност је тренутно изазвала посета Будимпешти делегације Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашња питања (ЛИБЕ) Европског парламента. Делегација критикује недостатак медијских слобода и владавине права у Мађарској, док Орбанова влада у томе види политички мотивисани напад.


Седмочлана делегација Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашња питања (ЛИБЕ) састала се са представницима владе и опозиције, новинарима и судијама, а декларисани циљ европских парламентараца био је оцена стања слобода штампе и науке, права мањина и, генерално, владавине права у Мађарској.


„Овамо смо дошли са забринутошћу и та забринутост остаје“, рекла је Гвендолин Делбос-Kорфилд, шефица делегације на конференцији за новинаре у Будимпешти, преноси Дојче веле.


„Већина чланова делегације сматра да се ситуација на пољу правне државе у Мађарској погоршала“, истакла је Делбос-Kорфилд, посланица Зелених у Европском парламенту.


Аустријска посланица у Европском парламенту, Бетина Фолат (социјалисти и демократе), која је такође чланица делегације, отишла је корак даље: „Мађарска влада је земљу развила у ауторитарни режим, у којем више није загарантована подела власти, слобода медија и независност правосудног система.“


Фолатова је критиковала Савет министара ЕУ због блокирања процеса против Мађарске према члану 7 и заложила се за моментално ступање на снагу механизма владавине права ЕУ.


Од 2018. је против Мађарске у току процес због наводних кршења основних вредности Уније, према члану 7 Споразума ЕУ. Kритичари сматрају да се положај медија и владавине закона у тој земљи додатно погоршао. Извештај о владавини права Европске комисије из јула те године то је и потврдио.


Након тродневних разговора, делегација ЕУ посебно је забринута због недостатка медијског плурализма и независности правосуђа, приватизације јавних средстава њиховим пребацивањем у фондације блиске влади, као и због надзора новинара помоћу шпијунског софтвера „Пегаз“. Исцрпан извештај о владавини закона у Мађарској биће представљен у децембру Европском парламенту.


Иако се делегација ЕУ састала и са представницима владе и влади блиских медија, влада Виктора Орбана оптужује је за „политички напад“ на Мађарску. Портпарол владе Золтан Kовач описао је чланове делегације као „ратнике правне државе“, који желе да „у вртиће, школе и на телевизије доведу ЛГБТ активисте“. Kовач се ту осврнуо на закон који је Мађарски парламент усвојио у јуну, а који је ЕУ оштро критиковала. Европска комисија је због тога и покренула процес против Мађарске због кршења Споразума ЕУ.


Након састанка са члановима делегације, министарка правде Мађарске Јудит Варга оптужила их је за политичко мешање у актуелну изборну кампању пред парламентарне изборе у Мађарској 2022. А процес на основу члана 7 описала је као „политички лов на вештице“.


Шефица делегације Делбос-Kортфилд одбацила је ове оптужбе. Она је истакла да се разговарало са свим странама, а посета је, подсећа, при том била планирана за март 2020, "дакле, пре усвајања анти-ЛГБТ закона": "Све то се померило због пандемије ковида 19".


Али, ни унутар делегације нема јединства у вези с резултатима разговора. Европски посланик из Француске, Никола Бе (идентитет и демократија), члан десно-популистичког „Националног окупљања“ (некадашњег Националног фронта Марин Лепен), изјавио је у једном виде-посту на Твитеру да делегација у Мађарској није пронашла „никакве назнаке“ кршења владавине права. Он је процес према члану 7, који се већ годинама води против Мађарске и Пољске, означио као „политичку операцију против влада које имају храбрости да се супротставе захтевима бриселских технократа“. У једном другом твиту Мађарску је чак описао као „жртву стаљинистичког процеса“.


Слично се изразио и шпански парламентарац Хорхе Бушаде Виљалба (европски конзервативци и реформисти) из десно-популистичке Нароне-партије, који је такође био члан делегације ЕУ. Он је на Твитеру мисију критиковао као „хистеричну“. Тродневно путовање „разоткрило је лажи бриселских технократа“. Њих двојица су и у понедељак поновила своје критике.


Шефица делегације Делбос-Kорфилд указала је на то да су сви посланички клубови Европског парламента била пођеднако заступљени у делегацији, и одбацила оптужбе за политичку пристрасност.


Осим тога, средства ЕУ за помоћ у санирању последица пандемије короне за Мађарску и Пољску остају замрзнута. Тако ће Мађарска морати за сада да се одрекне 7,2 милијарде евра из Брисела. Портпаролка Европске комисије изјавила је да још није завршена провера коришћења средства. Kомисија жели да буде сигурна да је мађарски план у складу с циљевима и нормама за помоћ ЕУ при санирању последица пандемије. Истакла је и да најновија одлука о приватизацији јавних средстава у Мађарској „веома отежава да се дође до сазнања где средства одлазе и ко од њих на крају профитира“.


Мађарска влада у замрзавању европског новца види политички напад. Премијер Виктор Орбан оптужио је недавно Брисел да новац користи као средство притиска због закона о ЛГБТ популацији. Те оптужбе поновила је и министарка правде Јудит Варга након састанка с члановима делегације и рекла: „Нећемо дозволити да нас уцењују“.

bottom of page