top of page

"Влада не види препреку за споразум са ЕУ"

Не постоји питање о коме немамо заједнички став или о коме не бисмо могли да пронађемо решење прихватљиво и за нашу владу и за Комисију, рекао је шеф Кабинета мађарског премијера, поводом писма ЕК о активирању механизма условљавања.


Мађарска влада је примила и прегледала писмо Европске комисије чији је предмет активирање такозваног механизам условљавања, који повезује финансирање Европске уније са владавином права и не види никакву препреку за потписивање споразума о фонду за опоравак, каже шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш.


Он је садржај писма ЕК описао као „праведан“, али је такође подвукао да Орбанова влада не сматра оправданим покретање процедуре у области тзв. владавине права. Постоје питања око којих влада не жели да прави компромис, што је обавеза коју диктира исход недавних парламентарних избора, рекао је он на редовном брифингу за новинаре. Та питања, како је истакао, укључују циљ да Мађарска остане ван рата у Украјини, њену одлуку да не шаље оружје ни војнике у ту суседну земљу и став да Мађарска неће дозволити да њен народ плати цену рата.


У вези са писмом, Гуљаш је рекао да су питања која је покренула EK заправо она о којима је влада "преговарала са Комисијом месецима".


„Не постоји питање о коме немамо заједнички став или о коме не бисмо могли да пронађемо решење прихватљиво и за нашу владу и за Комисију“, рекао је Гуљаш.


"Што се тиче проблема наведених у писму, све препреке су уклоњене током преговора о фонду за опоравак, нагласио је Гуљаш. Са своје стране, спремни смо да у сваком тренутку потпишемо споразум о средствима за опоравак. Ова питања не могу бити разлози да Мађарска губи новац, а поготово разлог не могу бити процедуре ЕУ", рекао је Гуљаш и додао да се "све може урадити политичким договором".


Став владе да се споразум може постићи "без препрека" представља обрт у досадашњој комуникацији Будимпеште и Брисела, али не изненађује, с обзиром на то да је на коцки судбина више од 7,2 милијарде евра (2.500 милијарди форинти), бесповратних грантова из фонда ЕУ за опоравак.


Брисел ускраћује одобрење за мађарски плана опоравка још од прошлог лета, из познатих разлога, од којих је најозбиљнији незадовољство антикорупцијским мерама и нетранспарентном потрошњом. Како смо већ објавили, Мађарска је прва и до сада једина земља против које је ЕУ покренула механизам владавине права. Процедура би на крају могла да доведе до даљег задржавања средстава ЕУ.


bottom of page