top of page

Влада не демантује контакте са Порошенком

Мађарска нема намеру да помаже председнику Зеленском када су у питању украјински политички обрачуни, написао је на друштвеној мрежи Фејсбук Золтан Ковач, државни секретар за међународне односе и комуникације.Он је то рекао поводом информације објављене на интернет страници украјинске безбедносне службе СЗБУ, у којој се наводи да је Петру Порошенку, бившем украјинском председнику, забрањено да путује у иностранство, како се не би састао са премијером Мађарске Виктором Орбаном.


СЗБУ је саопштио да би, ако би се Порошенко срео са Орбаном, он постао „оруђе“ руских служби безбедности. Ковач је рекао да такви „политички обрачуни такође показују да Украјина није спремна за чланство у Европској унији". Он при томе није ни потврдио ни демантовао информацију СЗБУ-а о планираном сусрету.

Према писању мађарског портала 444, Порошенко је затражио и добио специјалну дозволу да напусти земљу и отпутује у Пољску. Таква дозвола је, иначе, потребна свим украјинским званичницима, јер гранична полиција неће да их пусти из земље без ње. Међутим, Порошенкова специјална дозвола је убрзо укинута, када су гласине о наводно планираном састанку доспеле до СЗБУ-а.


Дан касније је служба на свом Телеграм налогу саопштила да су стигле информације о "руским плановима за смањење иностране подршке и повећање унутрашњих тензија". Према њиховим информацијама, Руси то планирају да ураде појачавајући потребу за разговором "један на један" са Москвом, зарад мировног споразума, са циљем да се украјинско становништво додатно подели изнутра.


Према том тумачењу, Русија може да искористи украјинске политичаре који посећују треће земље да би остварила своје циљеве. Из СЗБУ-а је објашњено да су они тражили да се Порошенку одузме посебна дозвола, у страху да ће се у Пољској састати са Виктором Орбаном, који је "познат по томе што подржава руски поглед на рат, улаже вето на помоћ Украјини и заузима став против санкција Русији".


Порошенко је тврдио да је после Пољске планирао да отпутује у Сједињене Државе и при томе није споменуо никакав састанак са Виктором Орбаном.


Comments


bottom of page