top of page

"Влада не истражује злоупотребе у области безбедности"

Опозициони чланови скупштинског Одбора за националну безбедност оптужили су посланике владајућих партија да „бојкотују покретање истраге о одређеним случајевима који утичу на националну безбедност".


Шандор Пинтер, министар унутрашњих послова

На конференцији за новинаре након састанка тог тела, Јобиков представник Јанош Штимер, рекао је: „Немогуће је да посланици опозиције добију професионалне и темељне одговоре на питања која се тичу, на пример, шпијунског софтвера Пегаз".


Владајуће странке су одбиле предлог према којем би министар унутрашњих послова одговарао на питања опозиције иза затворених врата, рекао је он.


Жолт Молнар из Социјалистичке партије (МСП) рекао је да су акције владајуће стране „брутални напад на преостале демократске институције” и оптужио владајуће партије да „злоупотребљавају” уместо да примењују закон.


Петер Унгар из странке ЛМП, рекао је да за владајући Фидес израз „поверљиве информације“ није „правна категорија већ средство политичке комуникације“. Он је рекао да ће садашња опозиција, ако преузме власт након следећих општих избора, „вратити првобитни статус државне тајне“.


Агнеш Вадаи из Демократске коалиције, затражила је одговор на питање да ли је министарка правде прекршила закон, дајући трајно овлашћење за издавање дозвола за прикупљање података, када се овлашћења министра могу пренети само привремено: „Ситуацију чини још озбиљнијом што те овлашћене особе заврше као осумњичене за велику корупцију“, рекла је она, циљајући на случај заменика министра правде, који је имао такво овлашћење, а поднео је оставку због корупције.


Вадаи је рекла да Министарство правде „не сме да одбије да одговори на фундаментална питања”, додајући да „оно што се догодило може захтевати заједничку седницу неколико парламентарних одбора”.

תגובות


bottom of page