top of page

Влада не одустаје од брзе пруге

Упркос кризи коју узрокује вирус корона, Влада Мађарске не намерава да одустане од раније планираних стратешких пројеката, међу којима су изградња брзе железничке пруге од Будимпеште до Београда и пројекат "Лигет", изјавио је заменик премијера Жолт Шемјен.

После доношења закона који Влади даје већа овлашћења него до сада, владајућа коалиција предложиће измене појединих правних аката, најавио је заменик премијера и лидер Хришћанско-демократске народне партије (КДНП) Жолт Шемјен и посланицима парламента представио неке од тих предлога.

Он је навео да ће законом бити, поред осталог, регулисана реализација значајних Владиних инвестиција у Будимпешти, где је на власти опозиција. Као пример је навео пројекат "Лигет", који предвиђа изградњу објеката намењних култури у градском парку Варошлигет.


Нови закон би, како је рекао, укинуо могућност главног града да блокира реализацију пројеката од националног значаја. Заустављање пројекта "Лигет" било је једно од главних предизборних обећања градоначелника Гергеља Карачоња, премда се након његове победе на изборима чинило да ће главни град и влада моћи да нађу заједнички језик око наставка већине пројеката и заустављања појединих. Овај нацрт, међутим, предлаже да се развој парка Варошлигет убудуће третира као витални интерес државе, што би онемогућило забрану градње, коју је у фебруару наложила управа Будимпеште.

Влада, урпкос кризи, и даље рачуна на изградњу брзе железничке пруге Будимпешта - Београд, рекао је Шемјен. Он је подсетио да ће пруга бити реконструисана уз помоћ Кине. Укупни трошкови ове инвестиције процењују се на 750 - 1000 милијарди форинти (2,05 - 2,74 милијарди евра) што, како је рекао Шемјен, суфинансирају мађарска држава и Екимбанк из Кине. Петнаест посто до сада највеће инвестиције у железницу, платила би држава, а преосталих 85% позајмили би Кинези. Мађарски део инвестиције сносиће милијардер Лоринц Месарош, блиски савезник премијера Орбана. На приговоре опозиције да овај пројекат служи за "прикривање сумњивих послова", влада тврди да би потпуна транспарентност овог аранжмана нашкодила мађарској спољној политици и њеним економским интересима у иностранству. Планираним изменама законске регулативе, држава ће остваривати већи утицај и у високом школству, култури и још неким областима.

Komentar


bottom of page