top of page

Влада ограничава број радних виза

Мађарска ће ограничити број виза које се издају радницима на одређено време из земаља ван Европске уније и такође им забранити бављење одређеним професијама у настојању да заштити домаће тржиште рада, саопштило је данас Министарство привреде.Влада премијера Виктора Орбана издаће максимално 65.000 виза за привремене раднике из земаља изван ЕУ, додато је у саопштењу министарства. Влада је такође саставила списак од око 300 радних места која ће бити забрањена за стране раднике, укључујући послове фотографа, правног помоћника, кровопокривача, механичара лифтова, као и послове на виноградима и воћњацима.


"Влада ће заштитити мађарске породице и радна места, што значи да је по закону могуће ангажовати стране раднике само ако нема мађарских радника да попуне радна места", истакло је министарство.


Незапосленост у Мађарској у периоду између септембра и новембра претходне године износила је 4,3 одсто. Орбан је под притиском да оживи привредни раст након пада изазваног инфлацијом у 2023. години, а његов оштар став о имиграцији му је помогао да добије подршку током претходних избора у земљи.

Comments


bottom of page