top of page

Влада: Одбрамбени порез за стране компаније

Медији и политичке странке ће, према одлуци мађарске владе, бити у обавези да своје буџете учине транспарентним Министарству правде. Медији који се финансирају из иностранства биће у обавези да врате добијена средства, поручују из владе и додају да ће стране компаније морати да плаћају "допринос за одбрану".Овако оштра регулатива до сада није била неопходна, али сада влада мора нешто да уради по овом питању, рекао је шеф министарства задуженог за премијеров кабинет, Гергељ Гуљаш.


Он је на редовној конференцији за медије рекао да мултинационалне компаније које остварују екстрапрофит морају да плате допринос за одбрану. Ову обавезу добиле су одлуком владе и она се углавном односи на банкарски сектор, мултинационалне и енергетске компаније, рекао је Гуљаш.


"Влада је преговарала о смањењу банкарског пореза за банке, али су многе искористиле рупу у закону у вези са куповином државних хартија од вредности, што значи да све банке које нису повећале своје власништво у државним хартијама од вредности морају да плате пун износ пореза. По мом мишљењу, банкарски порез се неће променити 2024. године, али ће се повећати трансакциона накнада и наплаћивати провизија за мењање валута", рекао је Гуљаш.Comments


bottom of page