top of page

Влада: Одлука о Рио Тинту није изнуђена

Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је да је влада на седници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13 фебруара 2020. године.


Са једног од ранијих протеста против Рио Тинта

„Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за "Рио Тинто", све дозволе, решења, одлуке и све остало”, рекла је Брнабићева на прес конференцији непосредо после седнице владе.


"Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли", додала је премијерка и нагласила да је укинута и одлука о образовању радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.


„Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је!”, рекла је Брнабићева.


Она је подсетила да су последњих месеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом у нашој земљи, која је у Србији од 2004. године када је, каже, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање. Рекла је да је 2006. измењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. добила решење о извођењу бушотина великог пречника.


„И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022. Одлуку о Рио тинту не видим као изнуђену и политички мотивисану, јер су грађани рекли шта су имали. Имали смо и дуже протесте у Србији и желели смо да грађани чују да смо заштитили њихове интересе и да су влада и Александар Вучић за народ, а не за политичке хирове”, истакла је Брнабићева, одговарајући на питање да ли је одлука о Рио Тинту политичка и изнуђена.

Comentários


bottom of page