top of page

Влада оснива центре за самохране родитеље

Влада наставља да ради на олакшавању положаја самохраних родитеља, рекла је министарка за породицу Каталин Новак, путем своје Фејсбук странице, поводом Дана самохраних родитеља.


Каталин Новак

Каталин Новак је рекла да је влада финансијски подржала оснивање центара за самохране родитеље, износом од пола милијарде форинти (1,4 милиона евра). Ови центри, како је рекла, нуде различите видове подршке родитељима, помажу у писању биографија, молби, пројеката и давању правних савета. Такође су финансирани и летњи кампови за децу.


Новакова је рекла да сарађује са Министарством правде на ефикаснијем обрачуну и прикупљању алиментације. Нагласила је да самохране породице испуњавају услове за већину пореских преференцијала и субвенција и додала да родитељи добијају већи породични додатак и уживају повластице сличне онима које имају велике породице, када уписују децу у јаслице и вртиће.


Она је подсетила да је стопа наталитета у Мађарској повећана на 1,56, у односу на најнижу тачку у 2011. години и да је до краја новембра 2020. рођено скоро 3.600 деце више него у истом периоду 2019. године


"Ипак, још увек се не може говорити о преокрету тренда губљења становништва у Мађарској. Влада је увела низ мера породичне подршке последњих година, па се због тога поставља питање да ли су финансијске субвенције довољне. Не треба само да формулишемо ставове, већ једноставно морамо да олакшамо живот породицама“, рекла је министарка.


bottom of page