top of page

Влада отвара касу за главни град

Мађарска Влада предлаже да се граду Будимпешти одобри додатно финансирање за развој у вредности од 3.000 милијарди форинти (8.1 милијарди евра) из централног буџета. Према речима Балажа Фирјеша, државног секретара за развој мађарске престонице и њене околине, додатна средства треба да буду искоришћена за здравствене пројекте, рад универзитета, развој путне мреже и уређење паркова.


"Мађарска не може успешно да функционише без успешне Будимпеште", рекао је Фирјеш, додајући да се нада да ће "град дати подршку владиним програмима". Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ претходно је позвао владу премијера Виктора Орбана да "престане да се бори и започне сарадњу са управом града, јер је она од кључне важности за развој Будимпеште".


Одговарајући на питање о конкретним плановима, Фирјеш је рекао да је мрежа приградских возова (ХЕВ) занемарена, па је треба обновити и проширити, како би се што више људи из предрађа подстакло да своје аутомобиле оставе код куће. Што се тиче зелених површина, рекао је да ће пројекти који су у току на 39 локација, резултирати новим парковима који обухватају површину од 2.500 фудбалских игралишта.


Градоначелник је, реагујући на владин предлог, рекао да укупан додељени износ треба потрошити на пројекте за чије креирање и реализацију су гласачи у Будимпешти овластили градску управу. Он је затражио да са владом разговара "о томе како се средства ЕУ користе већ месецима": „Када видимо списак пројеката, бићемо спремни да седнемо и разговарамо, ако је потребно и сваког дана. Будућност Будимпеште, као и владе, схватам озбиљно. Озбиљност захтева прво разговоре, а касније брифинг за штампу. Влада је то учинила управо обрнуто“, додао је Карачоњ.


Државни секретар Фирјеш је на видео снимку објављеном на Фејсбуку, након седнице Градског савета за развој, рекао да је постигнут договор о неколико питања. По њему, договорено је да влада даје локалним општинама 10 милијарди форинти годишње током пет година, према аранжманима програма названог "Здрава Будимпешта". Новац може да се користи за обнову и изградњу лекарских ординација и амбулантних установа и за куповину терапеутске и дијагностичке опреме, додао је он.


Такође је договорено да влада обезбеди 75 милијарди форинти за обнову и развој дунавских насипа, како би постали погоднији за пешаке и бициклисте. Осим тога, у Будиму ће се даље развијати међусобно повезана трамвајска мрежа, која ће повезати трг Сент Гелерт са магистралу Будафоки.


Фирјеш је рекао да је Будимпешта добила право на 80 милијарди форинти из фонда за развој Европске уније, у буџетском периоду 2021-2027, али је додао и да би влада желела да помогне граду да добије 3.000 милијарди форинти: „Моћи ћемо да се сложимо око тога“, рекао је, напомињући да ће циљна подручја за развој који финансира ЕУ укључивати здравствену заштиту, транспорт, зелене површине и образовну инфраструктуру.


Карачоњ је након заседања, на Фејсбуку саопштио да ће интензивни разговори са владом почети следеће недеље, и то у вези са коришћењем ресурса ЕУ. Рекао је да се у четвртак консултовао са представницима других главних градова ЕУ и европском комесарком Елисом Фереиром, која је потврдила да ће владе бити обавезне да одржавају партнерске консултације са погођеним општинама.


„Најзад смо успели да убедимо владу да започне стварне консултације о ресурсима ЕУ“, рекао је Карачоњ, додајући да је ово био добар развој догађаја, јер је очекивао тешке разговоре, пошто „влада у основи воли да троши такве ресурсе у своје сврхе“, напоменуо је градоначелник.


Уједно је поздравио споразум о годишњем износу од 10 милијарди форинти, које ће град добити од владе за развој амбулантних услуга и споразум о развоју доњег насипа крај Дунава, на пештанској страни.


Comments


bottom of page