top of page

Влада очекује буџет из ЕУ ове године

Влада у Будимпешти ће у другој половини ове године закључити споразум о партнерству са Европском унијом, који ће Мађарској омогућити приступ фондовима ЕУ, најавио је министар за регионални развој и коришћење фондова ЕУ Тибор Наврачић.Мађарска ће у том случају имати приступ 10.000 милијарди форинти (24 милијарде евра) за своје оперативне програме и додатних 4.000 милијарди за развој пољопривреде, рекао је Тибор Наврачић на конференцији за новинаре у Будимпешти, након састанка Удружења градова са жупанијским правима.


Да подсетимо, Европска комисија је раније одлучича да замрзне приступ Мађарске средствима фонда ЕУ за опоравак од корона вируса, у оквиру којег је земља првобитно требало да добије бесповратна средства у износу од 7,2 милијарде евра. Након руске инвазије на Украјину, влада је објавила да такође планира да искористи и јефтине зајмове, понуђене у оквиру ЕУ програма.


Брисел као разлог замрзавања наводи своју забринутост за стање владавине права и ниво корупције у Мађарској, док Орбанова влада тврди да ЕУ једноставно блокира средства због политике његове владе према ЛГБТ популацији и низа других "идеолошки мотивисаних питања". Како је ЕК недавно дала зелено светло Пољској, Мађарска остаје једина чланица ЕУ без одобреног плана опоравка.


Comments


bottom of page