top of page

Влада очекује значајан економски раст у овој години

Мађарска економија могла би да оствари раст од 6 одсто ове године, а идуће године и до 7 процената, чиме би постала водећа у региону, рекао је Мартон Нађ, економски саветник премијера Виктора Орбана.


У интервјуу радио станици "Инфо радио", Нађ је истакао да очекује брз економски опоравак земље, након негативних ефеката које је донела пандемија корона вируса.


Он тврди да ће најзаслужнија за тако брз опоравак бити економска политика која је вођена у протеклих 10 година, јер је за то време она "постала отпорна на ударце“. Други разлог је, како је рекао, низ мера за управљање кризама, чији је циљ заштита и ревитализација економског сектора.


Нађ каже да је владина формула једноставна и има је за циљ подстицање инвестиција, уз заштиту радних места. Нагласио је важност одобравања различитих субвенција и увођења мораторијума на отплате кредита.


"Главни фокус ове и наредне године биће на државним инвестицијама у економију, које су заправо допуна приватним инвестицијама. Добили су подршку за коришћење ресурса и обавезу да се побрину да свака потрошена форинта генерише еквивалент од најмање 1,5 форинти, као допринос БДП-у земље. Фокус индустријске политике у наредне две године биће на грађевинском сектору и производњи грађевинског материјала. У периоду од 2021 -2027. године, за потребе државног економског развоја на располагању је укупно 50.000 милијарди форинти (140 милијарди евра), што је скоро 100 процената годишњег БДП-а Мађарске", рекао је Нађ и истакао да добар део тог новца долази из фондова ЕУ.

bottom of page