top of page

Влада очекује раст БДП-а од 7 одсто

Захваљујући високој стопи вакцинације, очекује се да ће четврти талас пандемије корона вируса бити релативно слаб у Мађарској, што ће омогућити процену раста БДП-а од 7 посто ове године, рекао је министар финансија Михаа Варга на "Портфолио економском форуму" у Будимпешти.


Влада, како је рекао, очекује да ће дефицит достићи 7,5 одсто БДП-а: "Монетарна и фискална политика морају да делују заједно како би се инфлација вратила на око 3 одсто. Очекујемо да ће ЦПИ почети да пада од почетка 2022. године и да ће се ситуација нормализовати до лета, како би средњорочни циљ од 3 одсто био достижан до краја године", рекао је Варга.


Циљ везан за ЦПИ требало би, према речима министра, да се достиже постепено, како би се избегао нови талас рецесије.


"Влада се обавезала да ће почети да смањује јавни дуг, који је због мера заштите економије услед пандемије корона вируса порастао на 80 посто БДП-а. Очекује се да ће политички мотивисане дебате са Европском унијом проћи својим током до краја године, чиме ће Мађарској бити олакшан приступ средствима за опоравак. Очекујући дуготрајне преговоре, влада је почетком септембра подигла кредит од 4,5 милијарди евра, са тржишта, па инвестициони програми нису претрпели одлагање. Такође се очекује да ће се мађарска економија вратити на пут раста, на ком је била 2019. године, иако у мало другачијој структури", рекао је Варга.


Напоменуо је да се у исто време очекује да се спољно економско окружење погорша, уз мере штедње које се очекују у ЕУ и високе цене енергије и транспорта, који су важан фактор у том ланцу, истакао је министар.

コメント


bottom of page