top of page

Влада очекује рекордну имунизацију

Мађарска би до јуна могла да има 70 посто вакцинисане популације, очекују у влади, након пријема првих испорука вакцина из Кине и потписивања уговора са Русијом.


Пал Волнер, државни секретар

Уколико све буде ишло по плану, Мађарска би ускоро могла да има једну од највиших стопа вакцинације у Европској унији, што ће омогућити укидање актуелних мера ограничења и отварање економије раније у односу на друге земље, рекао је државни секретар Министарства правде Пал Волнер, током парламентарне расправе о продужењу специјалних овлашћења које влада већ дуже време има.


- Употреба кинеске и руске вакцине у Мађарској омогућиће нам да до краја маја вакцинишемо 3,5 милиона људи више него што бисмо вакцинисали да смо се ослањали само на количине које нам је набављао Брисел - рекао је Волнер.


Позивајући се на мишљења стручњака, државни секретар је рекао да за сада ограничења уведена ради сузбијања вируса треба да остану на снази, али је изразио наду да би у догледној будућности могла бити ублажена.


Министар спољних послова Петер Сијарто данас је саопштио да ће, ако буде потребно, кинески Синофарм бити спреман да Мађарској испоручи више вакцина против ковида-19, него што је првобитно уговорено.

bottom of page