top of page

Влада очекује једноцифрену инфлацију

Влада је одлучила да задржи садашњу границу цена одређених производа до 30. јуна, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера, на редовном брифингу за новинаре. Осврћући се на рат у Украјини, рекао је да ће „све док буде рата и санкција, бити и инфлације“ и додао да је влада посвећена смањењу инфлације на једноцифрену до краја године.Гуљаш је поздравио недавну најаву централне банке да би Монетарни савет следеће недеље могао да одлучи да снизи горњи праг коридора каматних стопа. Он је поздравио овај потез као „први знак који би могао да укаже на нижу инфлацију“.


На тему рата у Украјини, Гуљаш је рекао да је избегавање уплитања НАТО-а у сукоб у интересу целог света и да би у супротном дошло до светског и нуклеарног рата. Стотине хиљада је погинуло у рату до сада, а све више и више оружја пробија пут до фронта на обе стране, што указује на дуготрајан рат у догледној будућности, рекао је Гуљаш.


Он је истакао да су кораци због којих је ескалирао и продужен сукоб "неодговорни" јер представљају ризик од нуклеарног рата. Мађарска влада је непоколебљиво на страни мира, рекао је Гуљаш, напомињући да влада није слала оружје, нити дозволила транзит преко своје територије.


Гуљаш је рекао да пољопривредницима у Мађарској ове године неће бити наплаћена вода коју користе за наводњавање својих ораница, јер је влада посвећена смањењу штете коју су фармери претрпели због прошлогодишњих суша. Он је потврдио да је влада увела забрану увоза 25 категорија производа из Украјине, укључујући жито, семе репице, семе сунцокрета, јестиво уље и неке месне прерађевине, до 30. јуна, док транзитне пошиљке неће бити блокиране.


Напоменуо је да би, према Европској комисији, требало олакшати украјински извоз житарица како би се ублажила несташица хране у Африци, али је додао да би тај увоз могао „уместо тога да уништи мађарско пољопривредно тржиште“. Рекао је да је извоз кукуруза из Украјине порастао за 7.000 одсто, а житарица за 1.000 одсто између 2021. и 2022. године, додајући да је такво повећање "уништило пољопривредне дистрибутивне канале, посебно у земљама које се граниче са Украјином".bottom of page