top of page

Влада покренула нови економски програм

Мађарска Влада покреће нови програм подршке оним предузећима која се обавежу да ће уложити најмање 560 милиона форинти (1,6 милиона евра) у очување радних места, имајући у виду пандемију корона вируса, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.У видео снимку објављеном на Фејсбуку, министар је рекао да је Европска комисија охрабрила Мађарску, тако да је она спремна да финансијски помаже фирмама које инвестирају у нова радна места.


- Поновно покретање економије захтева смањење пореске бирократије. Пријаве за финансирање могу се поднети од следеће недеље, до краја септембра, а и инвестиције се морају реализовати у наредне две године. Износ подршке може достићи и до 50 одсто износа инвестиције - рекао је Сијарто, и навео пример да је реч 280 милиона форинти у случају инвестиције од 560 милиона.


Према његовим речима, Мађарска је успешно окончала прву фазу својих мера против епидемије, и то ону која укључује одбрану у оквиру система здравствене заштите. Он додаје да је влада спремна да се бори и у другој фази, која подразумева одбрану економије, у сарадњи са мађарским предузећима и грађанима. Циљ тог програма, како је рекао, јесте помоћ компанијама да одрже пословање и створе нова радна места.


bottom of page