top of page

Влада пориче везу између фудбала о ублажавања мера

Први корак поновног отварања земље започео је истог дана када је Мађарска предала своје планове као кандидат за Европско првенство у фудбалу, што је у јавности довело до претпоставке да ово не може бити пука случајност. Влада је, међутим, порекла било какву везу између та два корака.


У тренутку када је број грађана који су примили прву дозу вакцине против корона вируса достигао 2,5 милиона, Мађарска је почела да се отвара. Међутим, 7. април био је и крајњи рок до којег је кандидатима за домаћина ЕП у фудбалу затражено да поднесу планове за пријем навијача на тај догађај. Раније је УЕФА јасно ставила до знања да само они градови који могу да гарантују улаз одређеном броју гледалаца на стадионе, могу бити домаћини.


У среду су поједине опозиционе партије оптужиле владу да је предстојећи велики фудбалски догађај играо важну улогу при вагању аргумената за ублажавање мера донетих против ковида-19. Такође сматрају "сумњивим" то што се поновно отварање школа планира на дан коначне одлуке УЕФА, 19. априла, упркос чињеници да епидемиолози кажу да то укључује огромне ризике.


У својој реакцији на редовном брифингу за штампу, шеф Кабинета мађарског премијера, министар Гергељ Гуљаш оквалификовао је овакву претпоставку као "шалу" и порекао било какву намеру. Према његовим речима, то питање нема смисла ни зато што до јуна „већ можемо да оставимо епидемију иза себе, јер ће бити на располагању довољно вакцина за више од 7 милиона људи".


На предстојећем Европском првенству, новоизграђена и веома скупа будимпештанска Пушкаш арена биће домаћин четири утакмице, а мађарска репрезентација имаће прилику да одигра два меча пред домаћим навијачима. Орбанова доказана љубав према фудбалу и владина издашна финансијска подршка овом спорту редовно су критиковане од стране дела јавности, а посебно изградња скупих фудбалских стадиона широм Мађарске.

Comments


bottom of page