top of page

Влада посвећена вештачкој интелигенцији

Вештачка интелигенција може бити преломна тачка за мађарску економију, а влада има за циљ да Мађарску учини најбоље припремљеном земљом за дигитализацију у региону, рекао је државни секретар за индустријску политику и технологију Гергељ Фабиан на пословној конференцији МБХ у Будимпешти.Процењује се да ће вештачка интелигенција (АИ) повећати глобални БДП за 1 билион долара, а предузећа која улажу у њу бележе значајне скокове прихода, рекао је Фабијан и додао да је вештачка интелигенција побољшала оперативну ефикасност, смањила ризике и трансформисала производне ланце од трговине до пољопривреде и индустрије.


АИ, додао је, такође мења тржиште рада јер је стотине милиона радних места заменила онима са већом ефикасношћу. Државни секретар је рекао да је Европа заостала у глобалној дигиталној транзицији којом доминира Кина, која се такмичи са САД-ом.


"Мађарска не може бити задовољна једноставним сустизањем просека Европске уније, премда је дигитална инфраструктура коју је земља изградила након 2010. године међу најбољима на континенту. Иако има још посла који треба да се уради када је у питању развој нивоа припремљености домаћих предузећа, влада има за циљ да до 2030. године угради АИ апликације у систем здравствене заштите, производњу енергије и пољопривреду", рекао је Фабијан.


Истакао је да влада такође жели да АИ повећа БДП за најмање 15 процената. "Мађарска би могла да постане регионални лидер у коришћењу вештачке интелигенције и врхунски произвођач аутономних возила до краја деценије", закључио је Фабиан.

Comments


bottom of page