top of page

Влада постигла споразум са медицинарима

Петер Такач, државни секретар за здравство у Министарству унутрашњих послова, потписао је у петак стратешки споразум са представницима запослених у овом сектору. „Тражимо начине да обезбедимо највећу могућу финансијску и моралну надокнаду за здравствене специјалисте“, рекао је државни секретар.„Није довољно имати добре идеје; то треба учинити стварношћу у сарадњи са заинтересованим странама", рекао је Такач и додао да су представници здравствених радника били „тешки, али све конструктивнији преговарачи“.


„Споразум ће послужити као чврста основа која ће нам омогућити да се боримо раме уз раме за модерну здравствену заштиту“, рекао је он.


Споразум су потписали Агнеш Чер, председница синдиката здравствених и социјалних радника МСЕДДС, Золтан Балог, председник Мађарске коморе здравствених радника и Лајош Тома, председник Независног синдиката радника хитне помоћи.


"Добро образовање ствара могућности, а Моментум се спрема да управља земљом са образовањем у фокусу", рекла је ЕУ посланица ове странке Ана Донат на конференцији у Будимпешти. Скуп који су организовали странка Моментум, Удружење Мађарка сутра и партијска групација Европског парламента Обнова Мађарске, Донатова је рекла да такво управљање захтева „значајно финансирањ“ и аутономију за школе и наставнике, као и висококвалитетне људе и стално обнављање обуке за наставнике".


Према њеним речима, решавање „највеће кризе у Мађарској - кризе образовања“, олакшало би друге области, као што је криза трошкова живота. Истакла је да је недостатак наставника драматичан у Мађарској. Према истраживању Европске комисије, број мађарских студената са слабим резултатима порастао је „до бруталног степена“ између 2011. и 2021. године, рекла је она.


"Моментум ће имати за циљ да подигне финансирање јавног образовања са 4,5 одсто на 7 одсто БДП-а. Плате наставника требало би да буду подигнуте на 100 одсто минималне зараде носилаца диплома. Моментум се обратио ЕК са захтевом да се исплата средстава ЕУ Мађарској услови реформом јавног образовања. Странка је такође покренула акцију потписивања петиције за подршку том предлог", додала је она.

Comments


bottom of page