top of page

Влада предвиђа "слободно лето"

Мађарска још не може поново да отвори економију, али су велике шансе да би пре него у већини или свим другим земљама Европске уније живот могао да се врати у нормалу до лета, каже мађарски премијер Виктор Орбан.


Говорећи о школама у емисији Кошутовог радија, Орбан је нагласио да сви наставници и особље морају бити вакцинисани да би те установе поново почеле са радом, напомињући да је 20.000 од 102.000 који су се до сада регистровали већ вакцинисано.

„Остатак такође мора бити вакцинисан пре поновног отварања школа до 10. априла како би вртићи и основне и средње школе могли поново да се отворе 19. априла. Имаћемо слободно лето“, рекао је Орбан, додајући, међутим, да се одређеним догађајима може присуствовати само са потврдом о имунитету.

Мађарски премијер је најавио и да се планира продужење радног времена продавница како би се избегли дуги редови и да ће полицијски час бити прилагођен томе. Додао је да инсистира на томе да се поновно отварање не може дозволити уколико се све регистроване особе старије од 65 година не вакцинишу. Неких 71 одсто ове старосне групе до сада је вакцинисан и постиже се добар напредак, рекао је он.

Премијер је рекао да је трудницама препоручено да се вакцинишу вакцинама Фајзер или Модерна и позвао их да се пријаве за вакцинацију. У току су најтеже недеље пандемије, а трећи талас изазвала је британска варијанта вируса која може да зарази и три пута више људи него претходне варијанте и замолио је младе да се придржавају прописа, каже Орбан.

Он је такође указао на то да је самит Европске уније, који се завршио касно синоћ, открио да су земље које нису наручиле источне вакцине и ослањају се на вакцине набављене само у Бриселу у великој мери заостале за Мађарском у вакцинацији. Одлуку премијера ЕУ да дозволе Бриселу да преузме набавку вакцина од западних произвођача оценио је као лошу.

"Свака земља је требало да инсистира на индивидуалним преговорима, али мислиле су да ће заједничко држање бити успешније", навео је Орбан, додајући да се Брисел превише фокусирао на цену набавке, која је требало да буде од секундарног значаја у односу на заштиту живота.

Comments


bottom of page