top of page

Влада признала да је форинта најслабија у региону

Темељи мађарске привреде су стабилни и јаки упркос тешкоћама које се одражавају на тржиштима или курсу форинте, изјавио је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, на својој редовној недељној конференцији за новинаре. Навео је је Мађарска "нешто боља" од других земаља када је у питању инфлација, али да је курс националне валуте "много лошији".Према Гуљашу, мајска индустријска производња у Мађарској била је 9,4 одсто већа него у истом месецу прошле године. Државни приходи су порасли, а земља је у суштини достигла пуну запосленост. Министар је навео да је цена енергената, односно гаса, значајно утицала на курс форинте и да је евро такође пао у односу на долар. Све је то, по њему, резултат сукоба и санкција Русији, од којих пати цела Европа.


Гуљаш је навео да је Мађарска "нешто боља" од других земаља у тој области, када је у питању инфлација, али је додао да је курс националне валуте "много лошији". У одговору на питања у вези са недавним падом форинте, Гуљаш је навео да је изложеност Мађарске страним енергетским ресурсима значајна, иако опада. Упркос нижим трендовима, државни дуг је такође већи од дуга околних земаља ван еврозоне. Према његовим речима, промене курса су се одразиле на та два елемента. Гуљаш је остао при ставу да државни дуг и енергетска зависност утичу на вредност валуте.


Иако је форинта најслабија од регионалних валута, Мађарска има најнижу стопу инфлације од вишеградских земаља, јер је "ограничавање цена смањило инфлацију за шест процентних поена“. Главни фактор који слаби форинту је цена гаса, рекао је Гуљаш и додао да ће енергетска независност Мађарске и дугорочна сигурност ланца снабдевања смирити тржишта.


Министар је рекао да је влада постигла напредак у разговорима са Европском комисијом у вези са приступом Мађарске фондовима ЕУ за опоравак и усвојила ставове ЕК у четири области.


Говорећи о заштити границе, Гуљаш је рекао да ће влада израдити закон за оснивање посебне групе „ловаца на границама“ у оквиру полицијских снага. Граничари ће бити спремни да зауставе насиље дуж граница, а биће ангажовани од септембра, након кратке обуке. Ово ће скинути терет са војске и више људи ће штитити границе Мађарске, додао је Гуљаш.


Откако је Мађарска изградила граничну ограду 2015. године, Европска унија је финансирала мање од пет одсто трошкова заштите граница, „упркос чињеници да штитимо спољне границе шенгенског простора и Европе, као и наше“, рекао је Гуљаш. Иако „не можемо да рачунамо на Брисел када је у питању гранична ограда, она ће морати да се даље појачава, тако да ће бити теже пењати се мердевинама", најавио је он.


По питању ембарга на руски гас, Гуљаш је рекао да „ЕУ не може да заобиђе Мађарску“. Он је рекао да се „мир обично рађа за преговарачким столом, ако две зараћене земље не могу да победе на бојном пољу". Корен проблема у многим западним земљама је у томе што су санкције Русији проширене на енергетске ресурсе, истиче Гуљаш и напомиње да би залихе горива у Мађарској биле угрожене без руске нафте.

bottom of page