top of page

Влада продужила моратиријум на кредите

Мађарска влада продужиће мораторијум на отплату кредита за домаћинства и подузећа до јула, како би ублажила последице кризе изазване короним, објавио је данас мађарски премијер.


Виктор Орбан је на Фејсбуку објавио да ће локални порез за мала и средња подузећа бити преполовљен од почетка јануара, како би се помогло очувању радних места.


Он је рекао да ће градови са мање од 25.000 становника добити помоћ владе, док ће се финансијска ситуација већих општина разматрати појединачно. Мађарска влада очекује да ће БДП ове године пасти око 6 одсто, због пандемије.


Према речима премијера, влада ће у децембру и јануару покрити две трећине трошкова за плате радника који морају привремено да престану да раде у туристичком и хотелском сектору, као и ресторанима и у приватним аутопревозничким фирмама. Породице с децом или оне које очекују дете, имаће право на повољан зајам до 6 милиона форинти (око 16.000 евра) и бесповратну помоћ за обнову кућа.


„Донели смо те одлуке и надамо се да можемо спасити неколико стотина хиљада радних места“, рекао је Орбан.


Он очекује да ће пандемија потрајати до априла. Вакцинација против ковида-19 у Мађарској ће почети 27. или 28. децембра.

bottom of page