top of page

Влада просветарима: Није време за штрајк

Мађарска влада се слаже са захтевима наставника који су ових дана у штрајку, али и тврди да "87 одсто наставника мисли да сада није време да штрајкују". Министарство за људске ресурсе назвало је актуелни штрајк „акцијом кампање синдиката наставника против владе“Говорећи за медије о штрајку на неодређено време, који су покренули наставници у среду, шеф Кабинета премијера Гергељ Гуљаш је рекао да штрајк "није најпогоднији облик протеста када се у суседној Украјини ратује и када школе такође морају да брину о деци избеглицама". Он је напоменуо да су школе већ претрпеле две тешке године због пандемије. Уједно је захвалио наставницима зато што "мање од 15.000 оних који раде у државним школама учествује у обустави рада".


Гуљаш је рекао да је овај број знатно мањи од броја наставника који су учествовали у јануарском штрајку, који је касније од стране владе проглашен незаконитим. Рачунајући васпитаче у вртићима и стручним школама, може се рећи да је укупно мање од 10 одсто просветних радника учествовало у штрајку, рекао је Гуљаш.


Он је истакао да наставници имају легитимне захтеве, чије ће испуњење бити међу најважнијим задацима у следећем мандату владе. Брисел тренутно расправља о следећем седмогодишњем буџету, рекао је Гуљаш, додајући да ће обећано повећање плата од 30 одсто вероватно бити спроведено. Мађарска је затражила од Брисела стотине милијарди форинти за финансирање повећања плата, рекао је он.


Гуљаш је додао да се нада да ће ускоро бити постигнут договор о финансирању, како би наставници могли да виде да им плате расту током следећег мандата владе.

Comments


bottom of page