top of page

Влада: Радови у Пакшу напредују по плану

Реконструкција нуклеарне електране Пакш у централној Мађарској напредује по плану, рекао је у уторак министар спољних послова и трговине, додајући да ће тај пројекат обезбедити енергетску политику Мађарске, очувати владин програм смањења цена комуналних услуга и додатно подстаћи заштиту животне средине.Говорећи на маргинама седнице кабинета у Шопронбанфалви, на северозападу Мађарске, Петер Сијарто је рекао да је недавно разговарао са Алексејем Лихачовим, генералним директором руског Росатома који је задужен за доградњу Пакша. Сијарто је рекао да су разговори били део редовних консултација за преглед напретка пројекта. Послови се одвијају по плану, а тренутно су у току радови на стабилизацији тла, рекао је он.


„Прво бетонирање, преломни тренутак у изградњи нуклеарне електране, очекује се до краја године. У међувремену је мађарска Управа за атомску енергију дала зелено светло за садашњу фазу изградње и у току је набавка даљих дозвола", додао је он.


Недавне измене и допуне закона о нуклеарној енергији смањиле су бирократију око инвестиције, значајно олакшавши папирологију уз поштовање свих безбедносних захтева. Надоградња ће удвостручити нуклеарни капацитет Мађарске, "а енергетска безбедност је велика компонента суверенитета“, истакао је министар.


Сијарто је рекао да се у протеклих неколико година показало да је енергетска независност кључна за суверенитет једне земље. Два нова реакторска блока повећала би удео нуклеарне енергије у снабдевању Мађарске електричном енергијом на 70 одсто. Уз планирано повећање соларног капацитета, Мађарска би била близу самодовољности, рекао је он.


Очекује се да ће се увоз природног гаса смањити за 3-3,5 милијарди кубних метара годишње и да ће емисија угљендиоксида пасти до 17 милиона тона. Сијарто је истакао да се Лихачов очекује у Мађарској у блиској будућности, "да размотри напредак и правна питања у вези са овим пројектом".

bottom of page