top of page

Влада рачуна на аутоиндустрију

Да би се заштитила мађарска аутомобилска индустрија и сачувала радна места, потребно је ући у трку за субвенције, повећати инвестиције и прилив обртних средстава, поручио је министар економског развоја приликом сусрета са руководством Мерцедеса.Министар за економски развој, Мартон Нађ, примио је руководиоце Мерцедесoве фабрике у Мађарској, које су предводили генералног директор компаније Кристијан Волф, финансијски директор Карстен Твеле и Шандор Давид, шефа комуникација. Поред економских кретања, саговорници су размотрили ситуацију у сектору производње возила и питања конкурентности у том сектору.


Министар Нађ је истакао да је производња возила један од стубова економског учинка Мађарске, поред производње батерија, и да се такође сматра приоритетним сектором у новој индустријској стратегији коју тренутно развија влада.


Мерцедес је једна од најуспешнијих аутомобилских групација на свету, са присуством на пет континената. Мерцедес-Бенз група је прошле године остварила продају од 150 милијарди евра и запошљавала око 170.000 људи. У Мађарској, у фабрици у Кечкемету јужно од Будимпеште, Мерцедес је присутан скоро 15 година, производи око 135.000 возила годишње, има промет већи од 3 милијарде евра и запошљава скоро 5.000 људи, констатовано је на састанку.


Министар Мартон Нађ је нагласио да је, чак и у незавидној економској ситуацији, погођеној ратом и санкцијама, неопходно пребродити рецесију и додатно повећати конкурентност. Да би се заштитила мађарска аутомобилска индустрија и сачувала радна места, потребно је ући у трку за субвенције, повећати инвестиције и прилив обртних средстава, поручио је министар.

bottom of page