top of page

Влада рачуна на додатни порез од банака

Мађарска ће сакупити ове и следеће године додатни порез у износу од 800 милијарди форинти, односно 2,19 милијарди долара, од банака, енергетских компанија, осигуравајућих кућа и авио-превозника, саопштио је данас министар за економски развој Мартон Нађ.


Нађ је рекао да ће банкарски сектор морати да доприноси са 820 милиона долара годишње, осим постојећих пореза, а исто толико ће годишње додатно плаћати и енергетске фирме, у највећем делу компанија МОЛ. Иако је 51 одсто привреде у власништву Мађарске, већина сектора грађевинског материјала, малопродаје хране, осигурања и телекомуникација и даље у страном власништву, подсетио је Министар и додао да Мађарска треба да смањи своју енергетску зависност.


Мађарска је, међутим, "у добром стању" када је у питању производња хране, јер је произвела двоструко више него што је потрошила, рекао је он и истакао да нето извоз хране чини 1,6 одсто БДП-а.


Нађ је рекао да је ниво развоја Мађарске "76 одсто просека Европске уније", при чему је та земља претекла Грчку и Португал и приближила се Пољској. Ако годишња стопа раста БДП-а Мађарске премаши стопу раста у ЕУ за 3 процентна поена, земља би могла да достигне 90 одсто нивоа развоја блока до 2030. године, рекао је Нађ. Граница раста од 3,5 процентних поена годишње би Мађарску сврстала на 100 одсто нивоа развоја ЕУ, додао је он.


Министар је рекао да су нивои развоја унутар Мађарске неуједначени. Док је Будимпешта на 153 одсто просечног нивоа развијености ЕУ, неки рурални региони су на нивоу од око 50 одсто. Нађ каже да је Мађарска практично остварила пуну запосленост и да је стопа инвестиција међу највишима у ЕУ. Он је додао да је Мађарска имала најниже цене горива, струје и гаса у блоку. Овакве оцене су, по свему судећи, одговор на документ који је Европска комисија пре неколико дана упутила Мађарској, а у коме се наводе многе слабости у функционисању државног апарата, о чему смо већ писали.


Премијер Мађарске Виктор Орбан јуче је саопштио да се специјални порез уводи банкама и компанијама које остварују екстрапрофит у садашњој тешкој стуацији услед сукоба у Украјини и раста цена. Орбан је додао да ће они морати да дају допринос јачању мађарске армије и финансирању ограничавања цена енергената за домаћинства.


Данас је објављно да ће се у Мађарској од петка на пумпама точити јефтиније гориво само за аутомобиле са мађарским регистарским ознакама, док ће остали бензин плаћати по вишим, тржишним ценама.

bottom of page