top of page

Влада: Сарадња са Кином приликa, не ризик

Mинистар спољних послова у Влади Мађарске Петер Сијарто рекао је у Бриселу да сарадња са Кином представља огромну прилику, а не ризик за Европску унију, додајући да би ризик представљао прекид економских веза са Пекингом.Обраћајући се на конференцији за новинаре након састанка Савета ЕУ за спољне послове, Сијарто је изразио наду да блок неће заузети идеолошки приступ у сагледавању својих односа са Кином, већ да ће „узети у обзир реалност“.


Годишњи билатерални трговински промет између ЕУ и Кине износи 860 милијарди евра, рекао је он, наводи се у саопштењу министарства, и истиче да би прекид ових веза представљао „велики проблем за европску економију“. „Верујемо да сарадња са Кином није ризик“, рекао је Сијарто.


Министар је напоменуо да Кина сада има другу највећу светску економију по критеријуму БДП-а и престигла је Европску унију прошле године. Док је пре деценију Кина чинила 9 одсто глобалног БДП-а, а ЕУ 22 одсто, удео Кине је порастао на 18 одсто, а ЕУ пао на 17, додао је он.


„Ово показује да је сарадња са Кином у нашем интересу, јер ако можемо да сарађујемо са регионом или земљом која брже расте, то ће такође покретати и развијати нашу економију“, рекао је Сијарто.


Он је истакао да се и највеће европске компаније залажу за „рационални пут“ сарадње, јер је то економски исплативо. На тему плана Бугарске да подигне таксу за транзит гаса, Сијарто је рекао да, иако свака земља има суверено право да одлучује одакле ће набављати енергију, нема право да угрожава снабдевање енергијом других земаља, као што ће се план Софије одразити на Мађарску, Србију и Северну Македонију.


Рекао је да би та мера била и против прописа ЕУ, јер само блок може да одлучује о увођењу царина и других увозних дажбина. Такође је изразио разочарење због непостизања споразума са Сједињеним Државама о укидању увозних царина на челик и алуминијум из ЕУ.


„Неки овде су прихватили да је разлог за то што су у САД-у председнички избори следеће године, али мислим да не треба да прихватимо такав аргумент. Зато тражимо од Европске комисије да заузме чвршћи став према европским економским интересима и помогне у уклањању царина које је америчка администрација наметнула европским челичанама", истакао је он.Comments


bottom of page