top of page

Влада сконцентрисана на ауто-путеве

Виктор Орбан је на церемонији поводом отварања ауто-пута М30, који повезује град Мишколц на североистоку Мађарске са градом Kошицама на истоку Словачке, рекао да сеоска подручја Мађарске могу бити успешна само ако централноевропска сарадња функционише.


„Оно што желимо није само процват сеоског живота у Мађарској, већ и снажна централна Европа, која може да се заштити од неприродних интервенција са последицама које трпимо и данас. Да би се испунио овај циљ, морају се изградити путеви који повезују различите делове земље, омогућавајући људима са села да путују у градове, повезујући Мађаре са етничким Мађарима изван граница и другим људима из региона“, додао је он.


Мађарски премијер је рекао да ће пут М30, чија је изградња коштала 200 милијарди форинти (547,4 милиона евра), скратити време путовања између Kошица и Мишколца за пола сата. Напоменуо је да је његова влада 2010. поставила циљ да повеже све мађарске градове са статусом жупанијског седишта са мрежом брзих путева у земљи. Други циљ је био да се свим грађанима омогући приступ тој мрежи у року од пола сата, без обзира где живе. Трећи циљ је био проширење свих брзих путева у земљи до границе и њихово повезивање са суседним земљама, рекао је он.


До сада, 87 одсто Мађара може да приступи мрежи ауто-путева у року од 30 минута, у поређењу са само 60 одсто у 2010, рекао је Орбан. Такође, укупно девет брзих путева сада се простире до границе, у односу на само три у 2010. години, рекао је он и додао да ће се тај број повећати на 11 до 2025. године.


Округ Боршод-Абауј-Земплен је забележио инвестициони развој у вредности од око 700 милијарди форинти између 2014. и 2020. године, рекао је Орбан, додајући да ће та цифра бити мања од износа финансирања које ће округ добити за нове пројекте, ако владајући Фидес победи на општим изборима 2022. године.


bottom of page