top of page

Влада стеже кесу за локалне самоуправе?

Невладина организација "К-Монитор", која води кампању за транспарентност у коришћењу јавних средстава и борбу против корупције, пише на свом порталу да Орбанова влада планира да направи оштрије резове него икада у финансирању локалних самоуправа.Овај закључак је организација "К-Монитор" извела из макроекономске и фискалне прогнозе Министарства финансија за период 2023-2027, објављене 30. децембра. Како се наводи, тај документ открива да буџетска подршка коју је Влада обезбедила за финансирање функционисања локалних самоуправа не само да неће успети да одржи корак са инфлацијом до 2027. године, већ ће се драстично смањити.


Истиче се да ће истовремено „солидарни порез“ који се узима од општина са већим сопственим пореским приходима, наставити да расте. Све то би, каже се даље, смањило нето финансирање локалних самоуправа из централног буџета "на невиђено низак ниво". Предвиђа се да ће до 2027. године нето расходи буџета за рад локалних самоуправа пасти са 850 милијарди форинти (2,25 милијарди евра) у 2023, на испод 700 милијарди форинти (1,85 милијарди евра). У међувремену, трошкови локалних самоуправа су нагло порасли због високе инфлације, плата и растућих цена енергије.


Према "К-Монитору", ово би могло да доведе до поремећаја одрживости општина. "За владу је, међутим, ова штедња политички корисна. С једне стране, за проблеме који прате смањење средстава могу се кривити локални градоначелници. С друге стране, власт може произвољно да прави разлику између општина, подржавајући оне који су за Фидес и додатно погоршавајући ситуацију оних који су против. Много новца, али не за праве сврхе", истиче К-Монитор и додаје да локалне самоуправе имају право на субвенције према Основном закону, за обављање својих основних статутарних задатака.


Према наводима те невладине организације, уместо субвенционисања приватних компанија (оних блиских влади), пропагандних кампања и улагања у престиж, Орбанова влада би те милијарде форинти требало да потроши на функционисање и уређење гробаља, вртића, школа и путева.


"За друге сврхе, међутим, влада планира да потроши много више. На пример, Министарство финансија предвиђа да ће расходи Фонда за одбрану порасти са 850,7 милијарди форинти у 2023. на скоро 1.560 милијарди у 2027. години", наводи се у извештају.

bottom of page