Влада узвраћа удрарац говорљивом судији

Мађарски судија који је критиковао Орбанову владу у интервјуу за Гардијан и изразио забринутост због пристрасности правосуђа, оптужен је у провладиној штампи за "изрицање спорних пресуда у прошлости".Виши судија Централног окружног суда у Пешти Чаба Вашвари, оптужио је мађарску владу да „стално прекорачује своја овлашћења" и да утиче на судове, објавио је Гардијан у недељу. Вашвари, који је и портпарол Националног савета судства, рекао је за британски либерални лист да су он и његове колеге „сведоци покушаја спољног и унутрашњег мешања” већ неколико година.


Он се такође жалио и на недостатак транспарентности у именовањима судија које је извршио председник Националне канцеларије за правосуђе, додао је Гардијан.


Вашваријева изјава је одмах изазвала критике у Мађарској, јер "није стандардно и политички је упитно да судија даје политичке изјаве, посебно у страној штампи". Конзервативни дневник Мађар немзет подсетио је да се Вашвари "годинама бори против владе и правосудне структуре".


Лист је такође скренуо пажњу на "нешто о чему судија једва да жели да разговара". Наиме, Мађар немзет је приметио да је одељак о Вашваријевој умешаности у догађаје из 2006. избрисан из његовог чланка на Википедији, прошле године. Према обрисаном – и до сада, делимично враћеном тексту – Вашвари је донео арбитражне одлуке након нереда 2006. против тадашње владе коју су водили социјалисти: „Данијела Дукана, који је био претучен од стране полиције, Вашвари је осудио на две и по године затвора због напада на службено лице, иако је тужилаштво тражило само једну годину затвора за напад. Дукан је такође осуђен на другом степену и изгубио је тужбу за одштету против полиције. У другом случају, међутим, Апелациони суд у Будимпешти му је досудио казну од 2 милиона форинти. Други демонстранти које је Вашвари осудио рехабилитовани су према Закону о поништењу који је ступио на снагу 2013", наводи мађарски провладин девник.


„Последњих година, Вашвари, који је говорио у либералним медијима, није морао да одговара на непријатна питања о својим одлукама из 2006. године, већ је намерно прећутао ове теме. Чини се да Вашвари брине само за владавину права када Мађарска има десничарску владу“, додао је Мађар немзет.