top of page

Влада ускоро одлучује о замрзнутим ценама

Влада Виктора Орбана сматра да су се ограничења цена неколико виталних производа, која су недавно уведена у Мађарској, показала као ефикасна и да су значајно утицала на смањење инфлације. Према речима шефа Кабинета премијера, државно регулисање цена низа производа, могло би да остане на снази и даље, иако Влада тек треба да размотри то питање.Током протеклих неколико месеци, мађарска влада је увела принцип државног регулисања цена за низ производа и услуга, у покушају да сузбије растућу инфлацију у земљи. Како се приближавају датуми када истичу привремена ограничења цена горива, неколико основних прехрамбених артикала и банкарских камата, претпоставља се да ће влада на својој првој седници после парламентарних избора, следеће среде одлучити о будућности ових мера.


Орбанова влада је прво најавила замрзавање цена горива у новембру, након чега је уследило замрзавање цена неколико основних прехрамбених производа и каматних стопа у јануару. Државно регулисане цене комуналних услуга су већ дуго важан део политике Орбанове владе, на чему се заснивала и његова изборна кампања. Међутим, према речима Гергеља Гуљаша, шефа Кабинета премијера, никаква одлука о том питању још није донета, премда рок за то истиче за десетак дана.


Гуљаш је рекао да ће одлуке о томе које ће убудуће бити горње границе цена, зависити од "озбиљних политичких и економских процена" и да решења још нису донета. Влада, међутим, нема много времена за разматрање, пошто ранија одлука о горњој граници цена хране истиче 1. маја, уредба о гориву 15. маја, а одлука о висини каматних стопа крајем јуна.


Гуљаш је додао и да замрзавање цена неће зависити од привредног раста и при том није искључио могућност да Влада поново уведе такве мере. Одлука о замрзавању цена хране требало би да буде донета најкасније следеће недеље, додао је Гуљаш.


Тренутно је инфлација 8,6 одсто, а влада верује да би она достигла 13 одсто без замрзавања цена. Мађарска је по висини инфлације у "средњем рангу“, при чему Немачка и Италија имају нижу инфлацију, САД исту као Мађарска, док се Естонија, на пример, тренутно бори са вишом инфлацијом.


Према Гуљашу, Мађарска национална банка предвиђа да ће инфлација почети да пада тек у августу или септембру. Министар је такође говорио и о ниским ценама енергије које регулише држава и додао да њихова одрживост зависи од нивоа на коме ће се цене роба задржати.

bottom of page