top of page

Влада у Будимпешти одбацује критике ЕУ

Гергељ Гуљаш, министар који води кабинета мађарског премијера, рекао је у интервјуу немачком листу Франкфуртер алгемајне цајтунг да је огромна већина од 27 услова које је поставила Европска комисија за ослобађање мађарских ЕУ фондова, већ испуњена и подсетио да је успостављена Управа за интегритет.Министар је рекао да није коректно да Комисија ретроспективно улаже приговор на именовање једне од потпредседница Управе за интегритет - Тимее Холбус, јер је раније радила у Министарству финансија. Он је подсетио да је бриселско тело имало намеру и требало да регулише процес, а не да разговара о појединцима. Гуљаш је истакао да је Влада све захтеве Комисије унела у закон, да је процес именовања председника и потпредседника органа јрегулисан законом и да влада на то нема утицај.


Упитан шта ће Влада урадити у овој ситуацији, он је рекао да ће поступити по предлогу Комисије и да питање ко је потпредседник органа, неће третирати као приоритет. "Чекамо упутство Комисије како на европски начин заменити потпредседника независног органа“, рекао је иронично Гуљаш.


Упитан зашто Мађарска не жели да приступи Европском јавном тужилаштву (ЕППО), он је рекао да је владино „одбијање да се придружи питање суверенитета“, додајући да је шеф ЕППО изјавио да је сарадња са Мађарском много боља него са другим земљама које су приступиле организацији. Напоменуо је да Управа за интегритет може да покрене кривични поступак по налогу суда ако постоје индиције о криминалним радњама.


Када је реч о односима са Русијом, министар је рекао да је у интересу Мађарске да има приступ нафти и гасу из Русије и да је у овој области успостављено „рационално партнерство“. Међутим, што се тиче руске агресије, ми делимо заједнички став ЕУ, додао је он.

bottom of page